tirsdag 12. april 2011

Tilpasset opplæring (i begge ender av skalaen)



Tilpasset opplæring vil si at hver enkelt elev får læringsmål som hun eller han kan mestre. Tilpasset opplæring er en stor utfordring for lærerne i skolen. Det er ikke bare en utfordring, men også et krav i lovverk og læreplaner. ” I formålsparagrafen i opplæringsloven heter det at all opplæring skal tilpasses evnene og forutsetningene til den enkelte elev. Dette innebærer at alle elever i den norske skolen har rett til å få en opplæring som passer dem, i alle fag, uavhengig av evnenivå, funksjonsdyktighet, familiebakgrunn, geografisk og sosial tilhørighet og etnisk bakgrunn” (Lillejord, Manger og Nordahl Thomas. 2010).  I kunnskapsløftet står det også at opplæringen og undervisningen skal legge til rette slik at elvene kan oppleve gleden ved å mestre, og nå sine mål. Når elevene arbeider med ulike fag skal de få møte utfordringer som de kan strekke seg mot. Dette gjelder for elever som sliter med et fag, men også de som mestrer et fag. Vygotskij sier litt om det, at lærerne må stimulere elevenes nærmeste utviklingsnivå. Dette er for å bringe de opp til et høyere nivå. For eksempel: viss en elev får til en type matteoppgaver og regner ”like” oppgaver hele tiden blir ikke denne eleven stimulert til å nå det nærmeste utviklingsnivået. Motsatt blir det viss avstanden til nærmeste utviklingsnivå blir for stort, kan dette skape frustrasjon. I begge tilfellene kan motivasjonen bli redusert.
Problemstillingen er som følger: ”Hvordan kan vi bruke digitale verktøy til å tilpasse undervisningen til den enkelte elev?”

Vi valgte å legge ekstra vekt på tilpassing til sterke og svake elever. Grunnen til at vi valgte denne problemstillingen er fordi vi synes det er interessant å se på hvordan vi kan tilpasse undervisningen ved hjelp av digitale verktøy. Hvilke muligheter er det? Hvordan kan digitale verktøy bidra til tilpasset opplæring? osv.

For å få svar på problemstillingen har vi lest relevant litteratur, observert undervisningstimer, snakket med praksislærer og snakket med noen elever i praksisklassene.

1 kommentar:

  1. Tror dere at man kunne bruke blogg i tilpasset undervisning? Hvis ja, hvordan?

    SvarSlett